Estat actual de la Fauna Vertebrada del Moianès





No existeixen dades fiables per confeccionar un registre i tampoc  decisions, planificacions i estratègies. En els vint anys que porto fen observacions, la conservació de  la biodiversitat al Moianès, ha sofert una davallada silenciosa però important
La gestió del medi natural de la comarca,  tot i tenint en conta de disposar d'algunes zones, recentment ampliades, englobades dins del  PEIN (Pla d'Espais d'Interès Natural),  està condicionada per una manca de gestio, recursos i d'informació que afecta d'una manera critica un gran nombre d'espècies d'animals i vegetals, algunes d'elles, amenaçades. Sempre he considerat que això del PEIN sona molt be, però nomes es propaganda mediática.

Amb referència a la fauna, l'única gestió que  es porta a terme, es la cinegètica, per part de l'associacio de caçadors, aplicant el sistema input/output amb espècies al·lòctones, el qual no comporta cap avantatge per el equilibri correcte del ecosistema i la conservació de biodiversitat pròpia de la comarca.

El vuitanta i escaig per cent del territori de la comarca del Moianès esta ocupat per boscos de denses pinedes i rouredes amb  conjunts de planifòlies i coníferes. El abundant sotabosc, la dispersa i diversa vegetació de riera, quelcom degradada,  els petits prats que emergent de forma improvisada, els matolls, les parcel·les i camps de conreu especialitzades majoritàriament al cultiu de cereals, las pastures, els marges dels torrents, rierols, tolls, basses i estanys artificials que els componen, mes la climatologia amb certes semblances de clima continental fan que el biòtop del Moianès  sigui adequat per albergar una variada fauna, però que deguda a la pressió del Home que exerceix en el territori cada cop la seva supervivència es mes crítica. 
Gat fer (Felis sylvestris) No hi han dades recents de la seva presencia al Moianès
La expansió perimetral, las urbanitzacions imprevistes, les pistes forestals massa transitades per vehicles a motor, la manca de passos subterranis específics per la fauna en las carreteres de transport, la caça baig el meu punt de vista, deficientment mal regulada, el entrenament dels gossos caçadors en temps de veda, sobre tot en àrees de cria, la massificació dels buscadors de bolets quan es la temporada, la pol·lució acústica. els gats domèstics i gossos mig assilvestrats .... ets,  fan que la fauna , com els petits mamífers carnívors, algunes aus singulars i els hèrptils, tinguin que viure en un medi hostil que no es el mes adien i per lo tant nomes tenen dues possibilitats: Actuar de forma molt discreta, evitant i allunyant-se de les zones antropògenes o desaparèixer de la 
Mussol (Athene noctua) Recessió considerable que ratlla la seva desaparicio a la zona
comarca.

Tots aquest inconvenients, mes la limitació dels corredors biològics que enllacen el Moianès amb altres grans reserves d’espais naturals protegides i properes, han fet que desapareguin els elements vertebrals , i en conseqüència els animals dominants superiors de la estructura faunística de la zona. Això també ha fet proliferar altres especies  fins a transformar-les en  una cadena totalment desequilibrada que de no posar remei  en pocs anys serà dramàtica  per el futur de la fauna de la comarca .
A això haig de posar especial èmfasi també amb el us i abús de plaguicides, adobs  químics i productes no biodegradables que alteren la microfauna del subsòl i del medi, en detriment també de la flora, que per últim qui pagarà las conseqüències serà la qualitat de vida de la zona i els seus habitants.
Òliba (Tyto alba) devallada important al Moianès

Sense perdre de vista, en absolut, el creixement  demogràfic i el desenvolupament econòmic de la comarca, però regulat, amb tot el que això  comporta, considero que quins siguin els responsables de la gestió del medi ambient i de la gestió del pla territorial , tant dels Municipis de la zona, com de les conselleries corresponents, deuen posar a proba la seva valia , la seva política i eficàcia, sense oblidar, per suposat, que la conscienciació del seus habitants, l’educació a les escoles,  la promoció al carrer i las accions ciutadanes,  son vitals.
Diverses àrees del territori d’elevat valor ecològic i paisatgístic, amb espècies tant vegetals com animals, que requereixen un tractament especial, han estat incloses al Pla d’espais d’interès Natural (PEIN). El pla forma part de la llei d’espais Naturals 
Tortuga de rierol (Mauremys leprosa)

(12/1985) de la Generalitat de Catalunya i és un instrument de planificació territorial amb categoria de pla territorial sectorial. Però baix el criteri de estudis realitzats en posterioritat i que  comparteixo totalment, demostren que queden moltes àrees i elements d’interès natural fora d’aquets espais. Per un altre banda  las que hi han no formen  un conjunt homogeni , cap connexió entre elles i d’altres zones d’interès natural properes. Això comporta el perill de que siguin illes en mig de un territori eminentment antropogen i urbanitzat, tal com a succeït a l’àrea t’influencia metropolitana de Barcelona i altres llocs similars.
Tal com he manifestat en la exposició inicial , en la estructura ecològica de la fauna del Moianès han desaparegut els individus dominants naturals en detriment de l’acció humana a conseqüència d’eliminar literalment la cadena vertebral de la mateixa.




Per ser mes entenedor cal veure la PIRÀMIDE DE LA ESTRUCTURA ECOLÒGICA en la que es sosté la fauna de la nostra comarca



La BASE DE LA PIRÀMIDE (1) PRODUCTORS per una part, està formada per els elements que  son tots els microorganismes (bactèries, fongs, invertebrats... ets) que descomponen i disgreguen en elements inorgànics els restes orgànics ja morts (animals i plantes) i els transformen, ajudat per l’energia  que prové del sol, en elements nutritius per el desenvolupament i creixement de les plantes i vegetals superiors (arbres, herbes, fruits .... ets) que son las que composen l’altra part de la base de la piràmide. D’aquesta base depenen tots els demés nínxols de la estructura.
El PRIMER PIS la ocupen  (2) FITÒFAGS, GRANÍVORS, OMNÍVORS INFERIORS, RECICLA DORS (3) FITÒFAGS, OMNÍVORS SUPERIORS    : La majoria de tots els essers que componen aquest  primer pis s’alimenten dels vegetals i plantes de la base de PRODUCTORS.
El SEGON PIS   (4) PREDADORS INFERIORS    : En aquest nínxols son ubicats els animals de qui la seva dieta bàsica son els invertebrats que composen el número 2.
El TERCER PIS   (5) PREDADORS SUPERIORS  : Compren els predadors que la seva dieta la compon tots els ubicats en el segon pis. Els grans fitòfags i omnívors com els cabirols i els senglars, actualment els animals de major volum del Moianès, no tenen predadors naturals per el que el seu super predador es el mateix Home. La caça intensiva fins el extermini dels primers junt amb altres cèrvids , va exterminar  als grans depredadors, sense oblidar que aquets últims també en gran part foren eliminats per el Home. Això beneficià l’expansió  dels senglars els quals, degut a la reducció dels corredors biològics,avui constitueixen un possible excés de individus a la zona. Per un altre banda els cabirols han tingut que ser introduïts,  mes per  el gran negoci cinegètic que per la seva conservació.
Vull assenyalar també que amb el extermini dels ELEMENTS VERTEBRALS DE LA CADENA TRÒFICA de la comarca (el conill, la llebre i la perdiu) alguns depredadors naturals com mustèlids, les guineus i altres predadors han adoptat altres hàbits d’alimentació amb altre tipus de preses o adoptant el regim  omnívor o necròfag. Sense comptar els que han desaparegut, estan en situació crítica o han emigrat a altres contrades.
Els actuals predadors "superiors" han de competir també amb els gats  i els gossos assilvestrats . Baix el meu punt de vista, pràcticament la majoria de les especies que ocupen aquest pis estan amenaçats a desaparèixer  del medi de la comarca per la pressió que exerceix  l'Home i la seva expansió sobre ells.
El QUART PIS   (6) NECRÒFAGS I RECICLA DORS  : En aquest nínxol hem de situar els animals i organismes que s’alimenten de les despulles del demés animals i vegetals morts. Son els que, en majoria, transformen la matèria orgànica amb inorgànica per tornar i contribuir al cicle de la vida. Es a dir per aportar els elements nutritius que junt amb la energia que emet el sol  puguin creixa noves plantes i vegetals,  i així es torna a repetir el cicle dels nínxols de la estructura ecològica de la fauna del Moianès
Ara be !  Tota aquesta estructura es  desequilibra totalment poc a poc per l’acció del Home per la seva desmesurada expansió i explotació del medi. Es per això que correspon al CIM DE LA PIRÀMIDE  (7) SUPER PREDACIÓ I ALTERACIÓ DEL MEDI  




ESTAT DE LA ORNITOFAUNA   - Aus i Ocells 




La Ornitofauna Catalana pertany a la de la regió Paleàrtica i junt amb altres indrets del Sud d'Europa i Nord d'Àfrica constitueix la sota regió Mediterrània. La característica climatològica de la Mediterrània durant  la tardor, la qual es mes plujosa i amb temperatures suaus, faciliten la floració i fructificació de moltes plantes. Això junt amb  un hivern generalment sense  temperatures negatives extremes, constitueixen una abundància d’aliment i un confort que afavoreix el acolliment de moltes aus i ocells del Centre i Nord d'Europa. Es per això que hi ha mes varietat d'aus i ocells per aquets mesos que al estiu i la primavera.
Al Moianès la climatologia te certes influencies continentals i succeeix idènticament el mateix. Algunes espècies d'ocells mes sensibles que crien a les nostres contrades prefereixen la climatologia mes temperada del Sud del País.




El Blauet es un ocell pescador típic de rierols i medis aquàtics que s'alimenta exclusivament de petits peixos, alevins, metamòrfics d'amfibis.... etc. Al Moianès, la degradació del rierols per falta de depuració, el secat dels seus cursos d'aigua per aprofitar-la i per la contaminació directa  han fet que la fauna ictiològica, molts amfibis i invertebrats que poblaven el medi aquàtic hagin pràcticament desaparegut. En conseqüència las poblacions de Blauets han sofert la mateixa sort .






La concentració  en quantitat, d’aus al Moianès no es ni molt menys com podria ser la que hi ha en uns aiguamolls, en un delta o a les costes marines. Fen una volta per el camp, una persona no versada en el tema no arriba a distingir masses varietats d’ocells donats dels que solen viure mes a prop nostre o las que es deixen veure mes fàcilment. I es que els ocells de bosc son mes discrets per ser observats i això requereix una metodologia i paciència.
No obsta’n, entre les que hi son tot el any, las que venen a la tardor per passar el hivern,  i les que venen a la primavera per criar i passar part o tot el estiu, quasi un centenar i mig d’espècies poblen els boscos, prats, conreus , vil·les i pobles de la comarca. Es la  ornitofauna de muntanya mitja i rural. La absència de grans i extenses cingleres i barrancs fa que algunes especies típiques d’aquets habitats, com les gran rapinyaires i voltors, siguin nomes de pas per el cel del Moianès però en canvi podem gaudir, encara que cada cop menys,  de quasi totes les especies típiques dels prats, camps i  boscos.
La manca de rius amb ser-te envergadura fa que aus típiques de les ribes  siguin poc abundants, però hi son. La construcció de preses o tolls naturals com, entre d’altres,  la de Castellcir, de Granera, La Tosca o del Parc del Moli Nou a Moià, fan que aquets paratges siguin l’atracció d’aus de ribera i punt de parada de  migratòries que solen travessar el cel de la comarca i d’altres especies que al disposar d’aquets indrets els atrauen o els han colonitzat tímidament tan sigui per niar com per passar el hivern. El Ànec Coll Verd, la Polla d’aigua, el Bernat Pescaire, el Corb Marí i d’altres especies d'aus aquàtiques i de ribera son uns clars exemples.







EXEMPLAR D'ASTOR JOVE (Accipiter gentilis) MENJANT-SE UN COLOM ACABAT DE CAÇAR A LA FAÇANA DE L'ESGLÉSIA DE MOIÀ. Quan la fam empenya el Astor es suficientment atrevit per endinsar-se a dins les vil-les si hi troba presses per poder caçar.  Fotografia Carles Illa










Als boscos del Moianès  i viuen pràcticament  totes les aus i ocells que son típiques d’aquet medi, exceptuant les que estan adaptades a l’alta muntanya o als boscos d’avets,. No obsta’n cal destacar la presencia  molt restringida del Pigot Negre, una joia faunística dels Pirineus que te tendències expansives cap a les comarques properes del sud.
Avui que la observació de la natura entra a formar part de la didàctica a les escoles i de la sensibilitat de molts ciutadans a molts indrets que tenen la sort, com el Moianès ,de disposar de paratges com els que hem descrit, han organitzat punts d’observació de aus i ocells que no solament prestigien el entorn a on es troben si no que donen nom a poblacions que fins la data son desconegudes,  entren a formar part del circuit de tot el mon com a punts a on es conserva i fomenta la natura i  com no, es un eslavó mes a afegir a les possibilitats de  la economia sostenible d’aquell indret. Els moviments de aficionats ornitòlegs per la Península, Europa i el mon, amb tot el que comporta, constitueix un factor econòmic emergent bastant important que al nostre parer no cal perdre’l de vista.








Exemplar jove de FALCÓ PEREGRI (Falco peregrinus) aturat en el campanar de Castellterçol en el seu primer vol  al saltar del niu














Las estadístiques i observacions dels dotze anys que tenim constats de la ornitofauna del Moianès ens mostren que  en general es manté estable, sobre tot la que viu al bosc. Hem constatat el augment del Picot Garser Gros i la incursió cada vegada mes freqüent del Picot Negre. Pot ser que la quantitat d’arbres morts, en descomposició, sigui la causa. No tenim dades fidels sobre l’estabilitat del Astor i el Esparver. Son especies que per la seva discreció i dificultat en observar-les apareixen o desapareixen. De moment els exemplars que tenim fiscalitzats es mantenen. Però hem d’admetre que bastants especies les quals el seu hàbitat depèn de la influencia antropògena com poden ser els camps de conreu, horts, voltants de les masies i edificis vells, han sofert una franca davallada. Tal es el cas de les olives, mussols, guatlles, perdius, les xixelles, certes especies estepàries, els aligots, els xoriguers..... Afavorint en canvi el augment d’altres que s’han adaptat millor a les circumstancies com el cas dels estornells, els pardals comuns, els coloms del carrer, la tórtora turca. El derroc o renovació de certes façanes velles o antigues han fet disminuir els punts de niada de la Oreneta de Cua Blanca. A conseqüència de la degradació, pol·lució i assecament de molts rierols i torrents han minvat de forma dràstica la fauna ICTIOLÒGICA, fent desaparèixer de la majoria d’indrets del Moianès el Blauet i la Merla d'aigua.
No podem oblidar les practiques furtives, ve a trets i paranys, com  la espoliació de nius de certes especies protegides

ESTAT DE LA FAUNA MASTOLÒGICA - Mamífers-



Dins de la classe de mamífers, els carnívors i els micromamífers tenen influencia en la estructura de les xarxes tròfiques i reflecteixen el vigor dels nivells dels que depenen. El sèu valor com indicadors està àmpliament reconegut i el seguiment de les seves poblacions es realitza de forma sistemàtica en diferents països. La integritat de un ecosistema pot ser mesurat per el estat de la conservació de les seves poblacions de carnívors silvestres i micromamífers. Al temps son sensibles a la abundància i comportament  de les poblacions humanes amb les que coexisteixen.
Al Moianès hi ha, com a referència,  informació descriptiva, recollida per algun divulgador de la comarca. A aquest estudi no tenim constància de que el segueixin altres amb una metodologia rigorosa i contrastada que completin i actualitzin el coneixement dels carnívors silvestres i els micromamífers del Moianès i es per això que no disposem actualment de informació precisa de la distribució i abundància d’aquet grup i no som capaços d’establir valoració rigorosa sobre el seu estat de conservació a la comarca ni identificar en precisió els factors que poden amenaçar-la. Encara que fen referència a això últim, sense cap dubta, la pressió humana en la zona afecta de forma molt directa la seva subsistència.





La Llúdria comú (Lutra lutra) es un carnívor que s'alimenta bàsicament de peixos i d'altres animals aquàtics. Fa anys existia en els cursos fluvials del Moianès però la degradació del medi ha set la causa de la pràcticament desaparicio de la fauna ICTIOLÒGICA que junt amb la persecució i caça per part del Home, han set la causa de  la total desaparició d'aquest fantàstic mustèlid en el territori.






La gestió del medi natural, fins la data, pràcticament en el Moianès tot i tenint en conta de disposar d'algunes zones denominades dins del PEIN ( Pla d'Espais d'Interès Natural), esta condicionada per una manca d'informació que afecta de una manera critica un gran nombre d'espècies d'animals i vegetals, alguns d'ells, amenaçats. Això suposa la necessitat de redactar un pla de gestió per a cada un d'ells.
Expressant-me amb claredat. No existeixen dades fiables per confeccionar un registre per adoptar decisions, planificacions i estratègies.
Fa un any s'ha iniciat un programa per cobrir aquet vuit d'informació tocant el estat de conservació de les poblacions de carnívors silvestres i micromamífers del Moianès mitjan el disseny d'un programa de seguiment no egressiu.






ESTAT DE LA HERPETOFAUNA - Rèptils i amfibis-



S’entén per la HERPETOFAUNA del MOIANÈS als animals vertebrats reptants o RÈPTILS com les serps, sargantanes y llangardaixos i els AMFIBIS com les granotes, gripaus, salamandres i els tritons, que viuen a la comarca.
Son animals que presenten algunes característiques que els fan mes vulnerables a les alteracions ambientals que d’altres. La raó es per que deguda a la seva limitada mobilitat ambdues especies estan molt estretament lligades al seu habitat  i biòtop de reproducció el que les fa MOLT SENSIBLES als canvis concrets que impliquen la destrucció, alteració  o contaminació del seu medi natural mes directe.  Els amfibis per la seva fisiologia son considerats com a bons BIOINDICADORS. Per una banda el seu complexa cicle biològic degut a que combinen fases aquàtiques i terrestres, per un altre per que tenen una pell molt permeable als agents químics que contaminen el seu entorn.
Al Moianès com a la majoria de la resta del país la recessió mes gran dels amfibis i els rèptils la han sofert a les zones antropògenes tan de desenvolupament agrari i ramader com al industrial i urbá.
Tot i tenint en conte que a la muntanya i a les zones forestals SOBRE TOT ELS ESPAIS PROTEGITS l’amenaça de minvar  la HERPETOFAUNA esta mes ben controlada, el excés però exagerat i alarmant de  creixement del transit motoritzat no regulat (motos de trial, 4x4, quads.... etc)  per les pistes forestals, causen moltes baixes per aixafament. Així dons el declivi global d’aquestes especies de fauna es una realitat. Cal tenir en conte a demes que la HERPETOFAUNA forma part important de la dieta alimentaria de moltes especies de la fauna superior. La seva disminució contribueix a la alteració de la cadena tròfica, dit tal ment, de la disminució del altre fauna també molt significativa anomenada mes amunt.


Llangardaix ocel-lat (Timon lepidus)
Serp d’aigua ( Natrix maura)


Salamandra comuna (Salamandra salamandra)


Segons estudis publicats per la ASOCIACIÓN HERPETOLÓGICA ESPAÑOLA, els problemes concrets de la alarmant disminució de la HERPETOFAUNA es deguda, entre d’altres circumstancies, a:


  • La destrucció directa, alteració i contaminació dels seus hàbitats naturals especialment las rieres, torrents, basses i tolls en el cas dels amfibis
  • La desforestació dels boscos
  • L' alteració o eliminació de la vegetació aquàtica de les riberes
  • La utilització massiva de productes fitosanitaris (insecticides i herbicides) d’alta i amplia toxicitat. Això suposa la contaminació i eliminació de les preses naturals am que s’alimenta la HERPETOFAUNA causant la seva mort per enverinament.
  • La destrucció de les bardisses, barreres d’arboredes i d’altres formacions vegetals naturals.
  • La desaparició de cledes i murs de pedra de construccions tradicionals, estructures que actuen en les àrees cultivables com a refugis per nombrosos hèrpets.
  • La desaparició d’antigues zones humides, aiguamolls, tolls i  aigües superficials degut al descens dels nivells freàtics per sobreexplotació dels aqüífers, erosions, desforestacions, desertificacions i sequeres prolongades.
  • Las urbanitzacions incontrolades
  • La proliferació dels incendis estiuencs o la crema de matolls que suposen la desaparició de molts hàbitats naturals per aquet tipus de fauna.
  • La introducció d’espècies foranies o exòtiques.
Ignorem si algun dia per part de l'administració o per iniciativa privada es podrá establir una recopilació de dades suficients per poder redactar un informe del estat de conservació de totes les especies que poblen el Moianès per poder redactar un pla de gestió que afecti la seva estabilitat i conservació. Personalment no soc optimista.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada