Diari de Camp

                                 PRIMAVERA 2017
Tot i tenint en conte les temperatures sembla que aquesta Primavera, al Moianès, es desenvolupa d'una manera mes habitual. Temps variat, com de moment correspon a aquesta estació, amb dies bons alternats amb plujosos, nits fredes però potser com deia al principi,  la calor excessiva dels migdies per la data que estem ha set lo mes atípic.
A  rel d'aquet hivern que també en quant a temperatures ha set anòmal global, tenia curiositat per observar si hi havia influencia en la puntualitat  de les arribades dels ocells migradors que tornen dels seus refugis hivernals per niar a les nostres conrades.
Quan sortim al camp i un ja porta uns quant anys fent aquets registres de forma habitual, solem fer-ho a pinyó fitxa, es a dir, anem per feina. A les hores vas a constatar si aquells ocells o animals, que esperes trobar, perquè ja es habitual i els coneixes de cada any es el que t’interessa comprovar de la puntualitat de la seva arribada. Molts cops hi ha sorpreses. Potser es la emoció d’aquesta afició.
Per el que he pogut constatar aquesta primavera,  les arribades han sofert una miqueta mes aviat respecte a d’altres anys. Al menys al que fa referència als ocells i aus mes habituals i populars.

Oreneta Vulgar  (Hirundo rústica)
Oreneta Vulgar  (Hirundo rústica)      8 de Març
Oreneta Cuablanca (Delichon urbica)  10 de Març
Puput (Upupa Epops)                     20 de Març
Áliga Marcenca  (Circaetus gallicus)    30 de Març
Xot (Otus scop)                             01 d’Abril
                                    Cucut (Cuculus canorus)                  05 d’Abril
Ballester (Apus melva)
Ballester (Apus melba)                    10 d’Abril
Rossinyol (Luscini megarhynchos)       15 d’Abril
Colltort (Jynx torquilla)                   15 d’Abril
Falciot negre (Apus apus)                 19 d’Abril
Abellerol  (Merops apiaster)              22 d’Abril
Siboc      (Caprimulgus ruficollis)        25 d’Abril



Guatlles (Coturnix coturnix)


Guatlla (Coturnix coturnix)               30 de Maig
La constatació de l’arribada de les Guatlles seria una espècie habitual més,  , si no fos per que els darrers anys les guatlles han sofert una gran davallada, per el que mereixen una crònica especial que tractaré a part, per això vull fer èmfasi i considerar-ho com excepcional sentir el seu cant el passat dia 30 de Maig en un camp de cereals,  hàbitat habitual d'aquesta espècie en les nostres contrades.

LES MEVES CONCLUSIÓNS
Es un fet constatat que quan la primavera es plujosa, hi ha mes vida. La causa es ben senzilla. Si plou creix mes la vegetació i per lo tant al estiu hi han mes fruits. El sol es manté mes humit. Això també afavoreix que cargols, insectes, cuques i similars es desenvolupin en mes quantitat, representant un augment de la font de proteïnes per els seus depredadors
Els rosegadors ( ratolins, talpons, rates, conills.....ets) els quals s'alimenten d'aquets fruits al trobar abundància d’aliments estimula que facin mes niades o camades mes nombroses.
Mussaranya (Crocidura rússula)
Les musaranyes, eriçons, talps, toixons..... ets, els quals la seva alimentació es basa amb insectes, cargols, cuques.... ets, també desenvolupen el mateix rol
Amb l’abundància d’aliment, els ocells, fan les postes d’ous mes nombroses i en conseqüència la quantitat de pollets es major i certes espècies fan alguna posta mes. Les cuques, mol·luscos i insectes formant part molt important de la seva dieta en la època de la cria.
Per un altre banda ocells i aus que fan migracions parcials per criar quan el clima es el adequat es queden a la comarca.  Mentre que en Primaveres seques, exceptuant algunes parelles emplaçades en llocs mes humits, marxen a niar a zones mes generoses.
Guilla-Guineu (Vulpes vulpes)

Si ens situem en la piràmide tròfica, els depredadors de tota aquesta fauna (guilles, fagines , certes rapinyaires i certs rèptils) també surten afavorits al trobar mes aliments en el seu medi natural i això evita que alguns d’ells, com en les èpoques de penúria, vaguin a buscar aliment a les zones antropògenes. Per un altre banda el augment de la seva població esta en relació amb l’augment de les seves presses activant d’aquesta manera el rol del equilibri de la biodiversitat del terreny. Tot està sincronitzat.
Gitana (Zygaena trifolii)





Maig 2017








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada